Louis Latour - Domaine de Valmoissine


Prijs:van € 11,50 voor € 9,50
Producent:Louis Latour
Benaming:AOC Coteaux du Verdon
Jaartal:2015
Inhoud:0,75 L
Categorie:Rode wijn

Wijnhuis

Bij de motivatie om een aantal jaren geleden wijn in de Ardèche te gaan produceren en nu ook in de Var, heeft meegewerkt dat de huidige Louis Latour geobsedeerd is door één passie:


Vinificatiemethodes en ontwikkeling van wijn met de twee belangrijkste druivensoorten van de Bourgogne: de Chardonnay en de Pinot Noir.


Voor het aanplanten van de Pinot Noir-druif had hij andere microklimatologische omstandigheden nodig dan in de Ardèche. Om de finesse in het karakter van de Pinot Noir te krijgen, zoals die aanwezig is in de grote Bourgognes, had hij weliswaar een zonnig gebied nodig, maar de herfst en lente dienden er koel te zijn. Deze combinatie vond hij in de bergen van de Haut-Var op zo'n 60 kilometer ten noorden van Saint Tropez.


Latour heeft er op 20 hectare de Pinot Noir-druif laten aanplanten. Eind september oogst men met de hand. Net zoals in de Grand Cru wijngaarden van de Bourgogne is er een opbrengst van slechts 35 hectoliter per hectare. Met de Pinot Noir heeft Louis Latour in de Provence een edel druivenras geïntroduceerd, dat men er tot dan toe niet kende. 


Smaaktypering

Met de wijn van Valmoissine brengt Louis Latour een gewas dat het goede in zich heeft van de wijn zoals hij al in de 18e eeuw in de Bourgogne werd geproduceerd. Het is zo, dat op het Domaine de Valmoissine door Louis Latour rode wijn is gemaakt van uitsluitend de Pinot Beurot, een kloon van de Pinot Noir. Dat waren de eerste oogsten (1994 t/m 1997). Louis Latour stond vóór hij het wijnmaken op dit Domaine startte, een wijn voor ogen die al in de 16e eeuw in de Bourgogne bekend was onder de naam ‘le fameux vin vermeille’.


Deze vermiljoenkleurige, bijna doorzichtige, op rosé gelijkende wijn, was zeer subtiel en licht van smaak. Daarna heeft men er toch voor gekozen om een donkerder getinte rode wijn te gaan maken en heeft hij diverse klonen van de Pinot Noir en Pinot Beurot laten aanplanten. Op dit moment is de wijn beduidend anders dan de eerste drie oogsten, maar door de zeer bijzondere klonen te gebruiken, heeft deze wijn toch een heel ander karakter dan de rode Bourgogne. Louis Latour maakt hier een donkerdere wijn dan de oorspronkelijk wijn van de Pinot Beurot. De Valmoissine is soepeler en zachter van smaak en geur dan de rode Bourgogne.


Toepassing

Serveert U hem licht gekoeld als begeleider van een mooi visgerecht of op circa 18°C bij een mooi vleesgerecht of een stukje Nederlandse kaas.


Druivensoorten

Pinot Noir.


Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers


Terug
Winkelmandje
Geen producten in uw mandje !ContactPostbus 66
5256 ZH Heusden
Kvk 181.20.654


E: info@heerenvanheusden.nl
T: 0031-(0)416-663025
F: 0031-(0)416-663475Openingstijden
maandag t/m vrijdag:
08:30 – 17:00 uur