A&G Folonari - Rosso di Montepulciano Torcalvano


Prijs:van € 13,95 voor € 12,50
Producent:A&G Folonari
Benaming:DOC - Rosso di Montepulciano
Jaartal:2014
Inhoud:0,75 L
Categorie:Rode wijn

Wijnhuis

De familie Folonari is al sinds 1825 werkzaam in de productie en distributie over heel de wereld van hoogwaardige Italiaanse wijnen. In 1912 kocht de grootvader van Ambrogio Folonari de bekende Toscaanse wijnhandel Ruffino. De Folonaris gaven van vader op zoon aan het bedrijf Ruffino leiding. Gedurende de jaren 60 en 70 van de afgelopen eeuw, gingen ze zich steeds meer richten op kwaliteitswijnen. Daarom kochten ze o.a. in 1971 het wijngoed Nozzole in het plaatsje Greve in Chianti. Dat is middenin het Chianti Classico-gebied. In 2000 verkochten ze het huis Ruffino, met uitzondering van hun eigen domeinen, die ze nu zelf exploiteren.


Zo waren zij een van de eersten van de groep, die later bekend werden om hun topwijnen onder de naam “Super Toscanen”. Ambrogio startte met de productie van deze wijnen op zijn domein Cabreo in de jaren 80. De Folonaris geloven absoluut in het Franse begrip terroir. Zij willen daarom op de eerste plaats de naam van de wijngaard uitdragen en niet zozeer hun eigen naam. Elke wijngaard heeft zijn eigenheid. Met moderne wijnmakers willen zij steeds weer betere wijnen van hun eigen wijngaarden maken. Wijnen waarin men het karakter van die wijngaard blijft herkennen.


De geschiedenis van dit landgoed, Torcalvano Gracciano, gaat terug tot de 14e eeuw. Het domein is sinds eind vorige eeuw in handen van de Familie Folonari en ligt in het plaatsje Gracciano in het Montepulcianogebied. Dit gebied heeft een heel ander klimaat en bodemgesteldheid als het noordelijker gelegen Chiantigebied. In Montepulciano bevat de bodem meer zand en minder klei. Het is er ook vlakker en warmer. Daardoor vindt de oogst aanzienlijk eerder plaats.


Gemaakt van 100% Sangiovesedruiven afkomstig uit de eigen wijngaarden van de Tenute TorCalvano Gracciano. De oogst vindt plaats in oktober zodra de druiven volledig rijp zijn. De most blijft ongeveer 10 dagen op de schillen liggen en ondergaat daarna de malolactische gisting in roestvrij stalen tanks. De wijn rijpt 6 tot 8 maanden in traditionele Sloveens eikenhouten vaten. Daarna rijpt hij nog drie maanden op fles voordat hij op de markt komt.


Smaaktypering

De wijn heeft een prachtige, levendige rode kleur en een intens fris bouquet. De smaak is krachtig met een zachte afdronk.


Toepassing

Het is een prima begeleider van gevogelte en diverse vleesgerechten.


Druivensoorten

Sangiovese.


Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers


Terug
Winkelmandje
Geen producten in uw mandje !ContactPostbus 66
5256 ZH Heusden
Kvk 181.20.654


E: info@heerenvanheusden.nl
T: 0031-(0)416-663025
F: 0031-(0)416-663475


Openingstijden
maandag t/m vrijdag:
08:30 – 17:00 uur