Château de Berne

De Provence beschouwen sommigen als het aards paradijs. De zon schijnt er praktisch altijd, de natuur is uitbundig. Geuren en kleuren zijn er in alle schakeringen en de mensen zijn er tevreden met hun bestaan. Zijn naam dankt dit gezegende gebied, gelegen tussen de Rhône-delta en de Italiaanse grens aan de Romeinse benaming Provincia Romana.

De wijncultuur is er zo oud als de mensheid en van hier uit drong deze cultuur door naar het Noorden, tot in onze contreien. Men maakt er stevige rode, droge tamelijk gekruide witte en sappige rosé wijnen. Wijntypen die goed aansluiten op de zonnige en gekruide keuken van dit gebied, waarin knoflook en olijfolie, met basilicum, tijm en rozemarijn een grote rol spelen.

De geschiedenis van het Château de Berne gaat terug tot de Romeinse tijd, vlak na de aanvang van onze jaartelling. Er zijn nog steeds resten van te vinden. Later woonden er de tempeliers en daarna was het goed enige tijd klooster. De geruchten gingen dat er resten van Sint Bernardus begraven liggen en daaruit zou de naam de Berne ontstaan zijn. De brave monniken legden er op voorbeeldige wijze wijngaarden aan, waarvan wij nu nog de vruchten kunnen plukken. De aanplant en vinificatiemethoden zijn inmiddels wel aangepast, maar de goede gronden zijn onveranderlijk aanwezig. Château de Berne