Duurzaamheid

Omdat de Heeren van Heusden duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, informeren wij u regelmatig over de activiteiten die wij zelf en onze leveranciers hebben ondernomen, om de duurzaamheid van de natuur te bevorderen.

De meest opvallende beslissingen die wij zelf in het recente verleden namen om duurzaamheid te bevorderen zijn:

  • Wij zijn gecertificeerd als Register Wijnhandelaar van de KVNW.
  • Wij voeren alleen maar wijnen uit Europa. Op die manier belasten wij het milieu niet onnodig door met zeeschepen via lange aanvoerwegen wijnen, die van gelijkwaardige of hogere kwaliteit ook in Europa te koop zijn, naar Nederland te halen. Zoals in een recent gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties immers ook weer werd bevestigd, vervuilen minder dan 20 van de 100.000 zeeschepen die over de wereldzeeën rondvaren, meer dan alle personen- en vrachtwagens van heel de wereld te samen.
  • In overleg met onze vervoerders, hebben we de beladingsgraad van de vrachtwagens weten te verbeteren en de routes te verkorten.
  • Bij de selectie van onze leveranciers, telt de aandacht voor duurzaamheid zwaar mee. Dit moge blijken uit de maatregelen die een aantal van onze leveranciers de afgelopen periode heeft genomen.

Onze Leveranciers

Champagne Boizel

Onze Champagneleverancier gebruikt sinds een jaar lichtere flessen (835 gram ipv 900 gram). Hierdoor wordt de uitstoot van CO2, met name tijdens de productie van de flessen en het transport, beduidend verminderd. De leverancier van het karton is ISO 14001 gecertificeerd, waardoor hij verplicht is, om maximaal aandacht te geven aan het milieu.

 

 

Lingot Martin

De producenten van deze mousserende rosé, concentreren hun aandacht voornamelijk op het werk in de wijngaard. Nu nog 90% en binnen twee jaar zullen zelfs in 100% van de wijngaarden geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer gebruikt worden. Zij gebruiken bioproducten om de plant te activeren zichzelf te beschermen tegen plantenziekten. Zij hebben dit jaar de inschrijving gevraagd in het register van producenten, die werken volgens de regels van de “Lute Raisonnée”. Dat betekent dat zij de maximale inspanning leveren om pesticiden en insecticiden uit de wijngaard te weren. 

 

Elzas – Léon Beyer

Deze familie werkt volgens de regels van “Duurzame Agricultuur”. Die methode heeft als eerste doel om zo weinig mogelijk chemicaliën te gebruiken en de natuur zoveel mogelijk te beschermen.

Tijdens de vinificatie worden alleen natuurlijke middelen als gisten gebruikt. Omdat zij hun wijnen zeer droog vinifiëren en er geen restsuikers in de wijn achterblijven, hoeven ze geen sulfiet toe te voegen.

Deze familie, die al sinds 1580 in Eguisheim als wijnproducent actief is, heeft zich gedurende vele generaties ingezet voor het behoud en de restauratie van dit eeuwenoude, prachtige stadje.

De nieuwe generatie die net is aangetreden, zal op de ingeslagen weg voortgaan. Dankzij het goed bewerken van de wijngaard, krijgen ze gezonde druiven, waarmee ze prachtige wijnen kunnen maken. Die ontstaan door een lange, natuurlijke alcoholische vergisting, zonder toevoeging van gisten. Ook de malolactische vergisting verloopt langs volledig natuurlijke weg. De wijnen krijgen geen koudebehandeling.

 

 Chablis – Louis Michel

Op dit domein wordt gewerkt volgens de regels van de “Lute Raisonnée”. Zij geven speciale aandacht aan de grond door die regelmatig te ploegen en organische mest te gebruiken. Het onkruid bestrijden ze mechanisch en niet met chemische middelen. Ziektes in de druivenstok worden bestreden met middelen die geen levende organismen doden, zoals de natuurlijke gisten, die ze bij de vergisting nodig hebben.

 

Bordeauxwijnen

De wijnen, die wij uit dit gebied importeren, en waarvan de producenten gecertificeerd zijn, omdat ze volledig zijn geproduceerd conform de regels voor duurzame productie, zijn:

Château de l’Hopsital Blanc, Graves

Château Cartier, Grand Cru, Saint Emilion

Château Pontet Canet, 5e Cru, Pauillac

De Châteaux Cartier en l’Hospital werken zelfs volgens biologisch-dynamische methodes.

Op Château Les Chapelles wordt gewerkt volgens de regels van de “Agriculture Raisonnée”. Dat wil zeggen, dat er minimaal met chemische plantenziektebestrijders wordt gewerkt.

 

Bourgogne – Louis Latour

Als eerste in de Bourgogne startte Louis Latour al 20 jaar geleden met activiteiten op het gebied van het milieu.

Alle aspecten die samenhangen met het milieubewust bewerken van de wijngaard en het maken van wijn staan beschreven in een ‘milieumanagementsysteem’.

Hiermee richt men zich op het beheersen en verbeteren van prestaties op milieugebied. Hierdoor wordt er structureel aandacht besteed aan milieu in de bedrijfsvoering en kunnen de milieueffecten (milieurisico’s) van de bedrijfsvoering beheerst en verminderd worden.

Een milieumanagementsysteem geeft via een structurele monitoring van emissies, afvalstromen, gebruikte grondstoffen, energie en overige milieuaspecten goed inzicht in de milieuprestatie van de organisatie.

Om dit beleid te onderstrepen en te ontwikkelen en uit te dragen, sloot Louis Latour zich een aantal jaren geleden aan bij FARRE (Forum de l’Agriculture Raisonnée Respectueuse de l’Environnement), ofwel het forum voor milieubewuste landbouw. Dit is een Europees netwerk van geselecteerde producenten die zich tot doel stelden op een milieubewuste wijze te werken en de opgedane kennis uit te dragen, onderling en via de media.

De bewerking en benadering van de wijngaard gaat volgens het concept van ‘Integrated farming’. Dit is een modern wijnbouw concept waarbij de bescherming van het milieu en de kwaliteit van het product op een gelijk niveau staan.

Deze methode onderscheidt zich van traditionele wijnbouw, doordat de inzet van zware chemische bestrijdingsmiddelen vervangen wordt door natuurlijke en biologische methoden waar dat wenselijk en noodzakelijk is.

De ontwikkeling van meeldauw wordt in de wijngaard per computer gevolgd. Hiermee wordt ook het eventueel ontstaan van andere plantenziektes gevolgd en wordt door de computer berekend hoe en op welk moment men een zo klein mogelijke hoeveelheid moet sproeien. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een zéér sterke afname van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen houdt men rekening met de dieren die in en nabij de wijngaard leven. Een belangrijk voorbeeld hiervan is:

Een veel gebruikt middel om het milieu te beschermen is de: Confusion Sexuell

Hierbij gebruikt men geurstokjes die in de wijngaard de geur verspreiden die vrouwelijke vlinders verspreiden om hun mannetjes aan te trekken. In werkelijkheid keren de vrouwelijke vlinders zich van deze geur af en vliegen uit de wijngaard. Zodoende ontstaat er geen voortplanting in de wijngaard. Dit voorkomt ziekteontwikkelingen in de druivenstok. Voorts heeft men uit de Elzas en Hongarije spinnen in de wijngaarden geïntroduceerd die op natuurlijke wijze kwaadaardige insecten vernietigen.

 

Sancerre – Domaine Delaporte

De familie Delaporte heeft een filosofie die gebaseerd is op respect voor de grond en dus voor de omgeving. Zij gebruiken geen onkruid bestrijdingsmiddelen, geen insecticiden en geen rottingsbestrijdingsmiddelen. Ze gebruiken alleen maar lichte tractoren, die weinig brandstof gebruiken. Zij optimaliseren de rondgangen met de machines door de wijngaarden, om onnodige ritten te voorkomen.

Op het dak van de winery hebben ze een speciaal spaarbekken geconstrueerd, waardoor zij het regenwater kunnen opvangen en bewaren. Het is de eerste wijnkelder in Frankrijk waar het afvalwater gescheiden wordt opgevangen, om te worden behandeld of hergebruikt.

 

Muscadet – Louis Metaireau

Deze wijnproducent prijs zich gelukkig, omdat hij hele oude wijnstokken heeft. De oudste zijn al aangeplant in 1933 en 1937. Zulke oude stokken zijn weinig gevoelig voor plantenziekten en veranderingen in het klimaat. Daarom hoeven zij nauwelijks te sproeien in de wijngaard. Alle gebruikte emballage is recyclebaar.

  

Een aantal huizen is gecertificeerd onder de HVE (Haute Valeure Environnementale).

Deze staan hieronder vermeld.

 

Domaine Pujol/Frichoux/Lanquedoc

HVE-3*

 

Château de Tracy – Mademoisselle de T

Pouilly Fumé – Pays de Loire

HVE-3*

*HVE (Haute Valeure Environnementale) is duurzame wijnbouw, op 3 niveaus. HVE-3 is het hoogste niveau. Om dit te behalen, werkt men duurzaam, met betrekking tot biodiversiteit, bemesting en waterbeheer.

 

 

A&G Folonari/Toscane/Italië

De familie Folonari richt zich sterk op duurzaamheid. Zij reduceren het gebruik van pesticiden en herbiciden. Ze hebben een generator die werkt op biomassa. Hierdoor is het wijndomein zelfvoorzienend qua elektriciteit. Zij verzamelen water in kunstmatige meertjes om te gebruiken in de wijngaard en de wijnkelder.

 

Evel Tinto/Douro/Portugal

De wijngaarden worden duurzaam bewerkt. Het eco-systeem van deze wijngaard, draagt bij aan het terugdringen van natuurlijke ziektes en het gebruik van pesticiden. Zo krijgt men gezonde druiven en een gezonde omgeving.

Belangrijke voorwaarden om mens en natuur in harmonie samen te laten leven.

 

Domaine Brotte

Châteauneuf du Pape

Terra Vitis:

De wijnen van de famille Brotte zijn duurzaam met een groot respect voor mens, natuur en milieu. Wijnboeren worden na een strenge selectieprocedure pas toegelaten tot deze organisatie, als men transparant en duurzaam de wijngaarden beheert.

 

Monterío / Bodegas Campillo / Marqués de Valcarlos

La Mancha/Rioja/Navarra

Deze bodegas vallen onder de Grupo Faustino, die een eigen onderzoeks- en ontwikkelingafdeling heeft. Grupo Faustino heeft een CO2 voetafdruk certificering van AENOR, dat men alleen verkrijgt volgens strikte regels inzake duurzaamheid, recycling en het terugbrengen van de CO2 uitstoot.