Louis Metaireau

Louis Metaireau activeerde zo’n dertig jaar geleden een vijftiental wijnboeren om weer een kwalitatief hoogwaardige witte wijn in de Muscadet-streek te gaan produceren. De wijn in dat gebied was namelijk sterk in kwaliteit gedaald.

Louis Metaireau haalde een vergeeld archiefstuk tevoorschijn waaruit bleek dat hun voorouders de wijn al volgens een zeer specifieke methode produceerden. Namelijk de Tirage sur Lie-methode. Daarbij wordt de wijn niet gefilterd of gepompt. Via valdruk laat men de wijn van de vaste bestanddelen aflopen, rechtstreeks de flessen in.

Daarom treft U in een goede Tirage sur Lie fles altijd nog enkele vaste bestanddelen aan, van schilletjes bijvoorbeeld. In de fles doen zij nog een heel klein beetje koolzuur in de wijn ontstaan die uit de afgesloten fles niet kan ontsnappen, maar dit is nu juist het geheim van de smid. Het koolzuur zet zich af tussen de wijn en de kurk. Hierdoor behoudt de wijn zijn fraîcheur.

Het begrip Tirage sur Lie is helaas niet wettelijk beschermd en wordt vaak te pas en te onpas gebruikt. Maar als U de fles opent en U hoort heel even een sissen, dan weet U zeker dat de wijn volgens deze methode is gevinifieerd. Dit is namelijk het ontsnappen van het koolzuurgas, dat alleen gebeurt bij een echte Muscadet Tirage sur Lie. Bij het inschenken van het eerste glas ziet U dan een hele lichte pareling die al heel snel verdwijnt. Louis Metaireau

Selectie wijnen

Hieronder vindt u een selectie van de wijnen van wijnhuis Louis Metaireau.