Nieuwsbrief

van Brotte

De compositie van de meester

Geachte Wijnliefhebber,
In het microklimaat van het Rhône-dal, gedijen druiven uitstekend. Daardoor worden in die streek meer druivenrassen geteeld, dan waar ook. Uit dit rijke aanbod stelt Brotte, net als een componist of schilder, zowel de rode als de witte Esprit samen.

Rood
Is vol en geconcentreerd van smaak. Zijn kleur is diep rood.In zijn verfijnde bouquet herkent u de aangename geuren van vers rood fruit en Provençaalse kruiden. Hij is de ideale begeleider van de stevige gerechten van dit seizoen. Met zijn zachte afdronk, smaakt hij bovendien ook heerlijk buiten de maaltijd.
Voor snelle beslissers, resteert nog een beperkte voorraad van de rijpe jaargang 2017. De 2018 is inmiddels ook leverbaar.

Wit

Heeft een krachtige afdronk. Dankzij zijn delicate geur, is hij de perfecte partner van wit vlees, vis en Oosterse gerechten. Ook mooi als aperitief.

Beide wijnen kunt u ook op halve fles bestellen.


Blason d’Alsace
Léon Beyer

Doordat Beyer deze witte wijn droog vinifieert, bevat hij geen restsuikers. Hij heeft een subtiele smaak en een verfijnd bouquet. Zijn frisse en strakke smaak, komt uitstekend tot zijn recht, tijdens het aperitief.

Naar Elzasser goede gewoonte, drinken wij hem graag bij een royale choucroute (met liever iets meer aardappel(puree) dan in de Elzas).
Bij mosselen, met diverse sausjes, is hij ook een gezellige disgenoot.

Prijs per fles €  8,95

Château de Cazenove
Rood  –  Bordeaux Supérieur  –  2015

Dit Château ligt, ter hoogte van Margaux, op de alluviale bodem langs de Gironde. Tijdens ons recente bezoek ontmoetten wij ook de moeder van Louis (de huidige wijnmaker).

De in Nederland geboren Willemijn van Essen, die nog accentloos Nederlands spreekt, studeerde in de jaren 60 oenologie in Bordeaux. Daarna startte zij dit domein. We proefden in de salon. Die is in een chique Franse stijl ingericht. Haar eetkamer daarentegen, straalt een volledig Nederlandse sfeer uit.

Willemijn, die inmiddels de 8 kruisjes is gepasseerd, serveerde bij de nu heerlijk vol smakende 2015, blokjes authentieke (rijpe) Goudse kaas. Het is een donkerrode wijn van Merlot en Cabernet Sauvignon-druiven. Van deze uitstekende jaargang, is hij nu volledig op dronk, terwijl u hem ook nog een aantal jaren kunt bewaren.


Cour-Cheverny
Wit  – Fleur de Lys  –  2019
Sinds kort importeren wij, naast de rode en de witte Cheverny – “Cuvée du Marquis” (die ook op het bestelformulier staan), de witte wijn van de zeer kleine appellation Cour-Cheverny. Deze wijn mag alleen worden gemaakt van Romorantin-druiven. Die groeien op slechts 70 hectaren, streng geselecteerde kalk-, zand- en klei bevattende gronden. Deze percelen liggen in het Loire-dal, in de omgeving van het stadje Romorantin.
Koning Francois I, die ook het vlakbij gelegen, indrukwekkende Château Chambord liet bouwen, liet in 1519 80.000 (Chardonnay?)-wijnranken uit de Bourgogne halen. Ze werden, bij het Château van Romorantin in een ommuurde wijngaard aangeplant. Die heet ook nu nog, naar het Bourgogne-stadje Beaune, “Le mur des Beaunes”.Onder invloed van het koelere microklimaat en de bodem, kregen deze druiven, in de loop der tijd, een specifiek karakter. De exclusieve en elegante wijn, heeft een delicate, fluweelzachte en lange afdronk. Zijn kleur is goudgeel. In zijn verfijnd bouquet herkent u de geuren van reine-claude, perzik, honing en citroen.
La Fleur de Lys, stond destijds in het wapen van de Franse Koningen.
Een weelderig geurende, koninklijke dinerwijn.              Per fles € 11,95

 

Deze heerlijke wijnen, kunt u in oktober, elke vrijdag tussen 13.30 en 17.00 uur proeven in ons proeflokaal aan de Vismarkt in Heusden.

U deze wijnen van harte aanbevelend,

Met vriendelijke groet,

A. Groeneveld

PS  Proefpakketten met nog meer wijnen van Brotte, staan op de website.

Wilt u de digitale nieuwsbrief ontvangen, vul dan hieronder uw e-mailadres in.