Nieuwsbrief

Wit en rood

Het verschil is groot

De uitstekende kwaliteit gelijk

Geachte Wijnliefhebber,
Witte wijn met twee aangename levens

De Picpoul de Pinet 2020 smaakt nu, in zijn prille jeugd, al heerlijk sprankelend. Daarom wordt hij ook wel “lippenprikker” genoemd. Na enige flesrijping wordt zijn aangename afdronk, fris, mollig en zacht.

Deze witte wijn, van Picpoul-druiven, van het Domaine Gaujal, is een heerlijke aperitiefwijn. Hij is bovendien de perfecte begeleider van vissen, oesters en mosselen, die vlakbij het dorp Pinet, uit de zee komen.

Per fles € 8,50

Rode wijn uit Aniane

Pinet ligt aan de kust, op 30 km ten zuidwesten van Montpellier. Op dezelfde afstand ten noorden van Pinet ligt, het door rode wijnen gereputeerde wijndorp Aniane.
Op de achterkant van deze brief, leest u meer over dit dorp.

De familie Vialard, van het bekende Château Cissac (hun Cru Bourgeois staat op het bestelformulier), startte in 2000 in Aniane het domein:

La Chapelle de Saint Dominique
Een uitstekende rode wijn van Cabernet Sauvignon-druiven.
                                                                                                     Per fles € 7,50
Aniane

De wijngaarden van het dorp Aniane, liggen op de zuidelijke uitlopers van de Cevennen. Dit dorp heeft een rijke historie. Maar pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw, komen hier hoogwaardige wijnen vandaan.

Het bekendste wijndomein van Aniane (waarvan de 2019 voor € 5219,00 per fles werd verkocht) is La Grange des Pères. Laurent Vaillé, de talentvolle eigenaar van dit domein, is helaas in april van dit jaar, op 58-jarige leeftijd overleden.

De kwaliteitsbewuste producenten, die zich na WOII in Aniane vestigden, plantten er allemaal de, tot dan toe daar onbekende, Cabernet Sauvignon. Zij wisten enkele op massaproductie gerichte producenten buiten het dorp te houden.

De komst van de familie Vialard uit de Médoc, werd uiteraard toegejuicht. Die hadden immers al lang met de Cabernet Sauvignon hun sporen verdiend. Die druif geeft in Aniane een vol smakende, dieprode wijn met de geur van zwarte bessen. Deze wijn, uit het warme en droge binnenland, heeft een rijke smaak met rijpe, zachte tannines.

De elegance van Bordeaux en de warmte van het zuiden

Bourgogne Aligoté
Wit  –  Louis Latour  –  2019
 Latour oogst de druiven voor deze wijn nu later (extra rijp) dan een aantal jaren geleden. Daar dankt deze witte wijn zijn delicate en lichte karakter aan. Doordat er weinig druiven werden geoogst, is de smaak zeer geconcentreerd. Een ideale wijn voor dit jaargetijde, waarin we van wat lichtere gerechten genieten.

Fleurie
Rood  –  Louis Latour  –  2019
Als rode wijn voor dit seizoen, vestigen wij graag uw aandacht op de Fleurie 2019 van Louis Latour. Zijn fleurige geuren van verse bloemen zijn typerend.
Bij warm weer drinken wij hem graag iets gekoeld (10 à 12ºC).

Weisser Burgunder
Wit  –  Rheinhessen  –  Dr Schulz

De druiven voor deze wijn groeien, ten zuiden van de stad Bingen aan de Rijn, op een bodem van vette klei en kalk. Deze druif noemt men in de Elzas Pinot Blanc. Deze witte wijn is droger, dan de meeste Duitse wijnen vroeger waren. Hij heeft een laag alcoholgehalte en hij smaakt licht en vriendelijk.
Hij is absoluut niet zoet. Zijn smaak is mild. Daarom kunt u er op vele momenten van genieten. Wij denken dan aan het aperitief, een koud buffet of gerechten met romige sauzen.

Omdat u er absoluut geen zuren in bespeurt, zal zijn zachte karakter u vooral ook ’s avonds


Nore
Rood  –  Merlot  –  2019
De rode huiswijn van Merlot-druiven van de helling van de Nore (in Zuid-Frankrijk) is nu ook leverbaar op BIB (=Bag in Box) van 5 liter. Doordat de BIB onder vacuüm wordt afgevuld en het kraantje uitstekend afsluit, behoudt de wijn een aantal weken zijn geur en smaak.
De Merlot-druif, die haar reputatie dankt aan de fluweelzachte rode wijnen van Saint Emilion, geeft hier in het zuiden, een warme, dieprode en soepele wijn.

Uiteraard graag van u vernemend,

Met vriendelijke groet,

A. Groeneveld

PS  Om met een ander deel van ons assortiment (hernieuwd) kennis te maken, staan op de website weer proefpakketten.

Wilt u de digitale nieuwsbrief ontvangen, vul dan hieronder uw e-mailadres in.