Wijnnieuwtjes

Wijngaarden Côte de Beaune en Côte de Nuits

24-12-2019

In de december Entre Nous van 2019 staan kaartjes van de wijngaarden van Côte de Beaune en Côte de Nuits. Hieronder kunt u ze uitvergroot bestuderen:

 


Facebook

14-11-2019

Wij zijn inmiddels al een tijdje actief op Facebook. Daar kunt U vanaf nu ook de wijnnieuwtjes bekijken.

Als U ons wilt volgen, dan hoeft U alleen maar de hier onderstaande link te volgen:

https://www.facebook.com/heerenvanheusdenwijnkoopers/


En een prachtig gezicht van boven

15-4-2019

De nacht dat de verwarmingspotten branden, werd deze prachtige foto genomen. Van boven af is het een geweldig gezicht.


Bravo aux équipes voor het aanlichten van de verwarmingspotten

8-4-2019

Op 5 april om 03:00 uur ‘s nachts (zie ook voorgaand bericht van 4-4-2019) werd deze foto genomen, van de verwarmingspotten die de wijngaard verwarmen.


April doet wat hij wil! Ook in de Bourgogne

4-4-2019

In 2 dagen tijd daalde de temperatuur in de Bourgogne 25 graden. De afgelopen jaren zijn al diverse malen in april, na een aantal dagen prachtig weer, de knoppen van de wijnstokken bevroren. Ook nu bestaat weer het risico dat een fatale nachtvorst een toekomstige oogst vernielt. Daarom liet Louis Latour nu preventief verwarmingspotten plaatsen in het westelijke deel van Corton Charlemagne en Batard Montrachet. Deze verwarming is op volledig natuurlijke basis.


Oogstjaar 2018 rode Bordeaux

27-3-2019

De jaargang 2018 mogen we zeker als zeer verrassend betitelen.

In het vroege voorjaar hadden de meeste wijnboeren de hoop al opgegeven dat 2018 nog oogstbare druiven zou opleveren. In januari en februari viel er veel regen, maar de drie daaropvolgende maanden werd het nog erger en regende het meer dan ooit tevoren in het Bordeauxdistrict. In die periode ontstond veel meeldauw. Daardoor is al bij voorbaat een groot deel van de oogst verloren gegaan.

Tussen 1 juli en eind september viel er minder regen dan in dezelfde periode in de voorgaande vijf jaren.

In de zomer was er voor de wijngaard fantastisch goed weer. Dit goede weer hield aan tot oktober toe. Daardoor keerden de condities plotseling en kwam er inderdaad een geweldig goed geslaagde oogst tevoorschijn, oftewel: “Na regen kwam zonneschijn”.

Inmiddels konden wij al zeer geslaagde wijnen proeven. Die worden gekenmerkt door fraîcheur en concentratie. De druiven werden vroeg en onder ideale omstandigheden geoogst. Ze waren goed rijp en ze brachten veel kleur.

De druiven konden in deze warme zomer goed rijpen, doordat dankzij de hevige regens in het voorjaar, de waterreserves in de bodem een ideaal peil hadden bereikt.

Door de afwisseling van warme dagen en koude nachten, een goede waterreserve in de bodem en het prachtig zonnige weer, konden de druiven perfect en gelijkmatig rijpen. Meeldauw had vóór de zomer de hoeveelheid druiven flink beperkt, maar had verder geen invloed op de kwaliteit. Het aanhoudende zonnige weer van augustus t/m oktober zorgde voor een concentratie van kleur en aroma’s in de druiven.

De oogst 2018 was uitzonderlijk vroeg en onder optimale condities. Bij een vroege oogst kun je altijd spreken van hoge kwaliteit. Als de wijnboer het niet nodig acht om de druiven nog langer te laten rijpen, dan is hij van mening dat zo vroeg de vrucht al optimale kwaliteit heeft bereikt.

De oogst duurde wel heel lang. Doordat de klimatologische omstandigheden uitstekend waren, kon men wachten totdat elke cépage en elk perceel de optimale rijpheid had bereikt. Waardoor we absoluut geen “groene” onrijpheid in deze wijnen kunnen bespeuren.

Daardoor werd het de langste oogst in 30 jaar tijd.

De Merlots werden geoogst vanaf half september en de Cabernet Sauvignon begin oktober. De druiven waren klein, met een rijpe en dikke schil, die veel kleur aan de wijn geeft. Daardoor hebben de rode wijnen van 2018 een dieprode kleur zoals we die slechts zelden hebben gezien. De wijnen zijn geconcentreerd, harmonieus en zeer aromatisch. Tevens elegant en plezierig van smaak.

De pitjes waren zeer rijp, bijna zwart, waardoor de wijn rijpe ronde tannines heeft gekregen.

De druiven zijn het mooist gerijpt op kalk- en kleihoudende bodem, die waterreserves het beste hebben vastgehouden. De Merlot heeft daardoor zijn mooiste rijpheid bereikt in het gebied dat de bakermat is van dit ras: Saint Emilion.

Maar ook in de Médoc zijn sinds lange tijd niet zo’n mooie Merlotdruiven geoogst.

Doordat de nazomer zo goed bleef, kon de later rijpende Cabernet Sauvignon ook een ongekend goede kwaliteit bereiken.

De Petit Verdot die in andere jaren soms wat rauw kan overkomen, geeft dit jaar een zuivere kracht aan de wijn.

De Cabernet Franc in Saint Emilion en Pomerol is ook uitstekend.

Conclusie: De vruchtrijke wijnen van 2018 zijn perfect van kwaliteit. Helaas is de beschikbare hoeveelheid bij een aantal Châteaux zeer beperkt door de meeldauw in het voorjaar.


Vino Nobile di Montepulciano 2015 bekroont met 91 punten

6-3-2019

De Vino Nobile di Montepulciano 2015, van A&G Folonari, is door het Amerikaanse WineEnthusiast bekroont met 91 punten.

De Vino Nobile di Montepulciano kreeg als een van de eerste kwaliteitswijnen van Italië al in 1966 de D.O.C. status. Sinds 1980 is de wijn zelfs als D.O.C.G. geclassificeerd. Hiermee was het de eerste wijn in Italië met deze kwalificatie.

Zoals de ‘Poliziani’ (inwoners van Montepulciano) zelf zeggen: “Een balsem voor het lichaam, die je laat proeven wat de historie van de stad is.” Geniet nu ook van deze geweldige wijn.


Lente lijkt in aantocht

19-2-2019

De eerste officiële lentedag is een feit! Zondag 17 februari was het in De Bilt warmer dan 15 graden.  U zult weldra genieten van de warme gloed van de zomerzon en natuurlijk van een glas perfect gekoelde Château de Berne Rosé. Zie hieronder een link naar een korte video, die u een voorproefje geeft van wat de Provence en Château de Berne u te bieden hebben.


Sneeuw in Epernay

30-1-2019

De sneeuw was dit jaar een dag eerder in de Champagne-streek dan bij ons. Het bestelwagentje, waar Boizel in 1937 de particuliere cliënten in Parijs mee beleverde, heeft geen winterbanden. Daarom bleef hij nu maar voor de poort van hun kelders staan.

Nog enkele weken en men zal daar starten met het proeven van de dan nog stille wijnen, om de cuvées van de uitstekende jaargang 2018 samen  te stellen.

 


Domaine de Jouclary weer bereikbaar

30-1-2019

 Toen het gebied ten westen van Carcassonne in de nacht van 14 op 15 oktober werd getroffen door vele overstromingen ten gevolge van zeer grote regenval in enkele uren, werd het Domaine de Jouclary indirect getroffen.

Doordat hun wijngaarden en het huis hoger op de helling liggen, kregen ze geen directe schade. Maar helaas waren zij wel gedurende drie weken afgesloten van de buitenwereld. Geen elektriciteit en niet via de weg bereikbaar.

De enige weg via welke men het domaine kan bereiken, leidt twee kilometer vóór dit wijnhuis, over een brug over de rivier de Trapel. Normaal stroomt in deze rivier ’s winters een klein beetje water en ’s zomers bijna niets.

In de betreffende nacht steeg het water in 3 uur tijd met 7 meter. Daardoor spoelde de brug weg. Gelukkig is er inmiddels door het leger een provisorische brug geplaatst. Daardoor is Domaine de Jouclary weer bereikbaar en kunnen wij weer wijn aanvoeren.

 

Wilt u de digitale nieuwsbrief ontvangen, vul dan hieronder uw e-mailadres in.