De Bourgogne is in rouw
Louis-Fabrice Latour overleden

Ons bereikte het trieste bericht dat op 5 september, de huidige CEO van het fameuze Bourgognehuis Louis Latour, Louis-Fabrice Latour, na een ziekbed op 58-jarige leeftijd is overleden. De laatste weken ging zijn gezondheid heel snel achteruit. Hij laat een vrouw en vier kinderen achter.

Na zijn studie in Parijs, ging hij in 1989 werken bij één van de meest prestigieuze familiehuizen in de Bourgogne, Domaine Louis Latour in Beaune en Aloxe Corton. In 1999 volgde hij zijn vader op en werd hij de 11e generatie wijnmakers die het huis, dat in 1797 werd opgericht, leidde.

Het huis Louis Latour is met 48 ha wijngaard het grootste domein van Premiers en Grands Crus wijngaarden van de Bourgogne. Die liggen voornamelijk rondom het familiehuis Château Corton Grancey, op de heuvels van Corton. Onder andere de wijngaard van Corton Charlemagne, de wijn van de Keizer, die door prinsen, koningen en liefhebbers van hoogwaardige witte Bourgognes over heel de wereld hoog wordt gewaardeerd.

Daarnaast heeft het huis nog wijngaarden in de Ardèche, Var en Beaujolais. De Bourgogne verliest één van zijn iconen; in 2011 onderscheiden met de hoogste Franse onderscheiding ‘La Légion d’Honneur’, président van het Syndicat des négociants‐éleveurs de Grande Bourgogne (FNEB) van 2003 tot 2014, van 2011 tot 2014 de nationale voorzitter van de federatie van exporteurs van wijnen en gedistilleerd (FEVS), en van 2013 tot 2021 président van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Tevens lid van de Raad van Bestuur van VINEXPO en la Banque de France in Dijon.

Lid van de “Association des Hénokiens” (familieondernemingen wereldwijd, die meer dan 200 jaar bestaan).

Met zijn visie, innovatie en humor, wist Louis-Fabrice Latour veel mensen aan zich te binden.

Zijn inzet voor de promotie van de Bourgogne, zijn aanstekelijk enthousiasme en zijn dynamiek, hebben bijgedragen aan de invloed van Bourgogne in Frankrijk en de rest van de wereld.